Екскурзия Черноморска Турция с автобус

София – Пловдив – Истанбул – Сакария – Амасра – Сафранболу – Кастамону – Синоп – Самсун – Орду – Гиресун – Трабзон – Манастирът Сумела – Езерото Узун гьол – Амасия – Хатуша – Анкара – Истанбул – Пловдив – София

Автобусна програмата 9 дни / 8 нощувки

Дата на тръгване Дата на връщане Цена Резервирай
27.09.2024 05.10.2024 830.00 € / 1623 лв. Резервирай
Обади се сега на телефон 029873133, 0877 63 87 88, 029873132
Цена от: 830.00 / 1623 лв.
Програма
1 ДЕН / София – Пловдив – Истанбул – Сакария – 714 км.
  Отпътуване от София. Пристигане в Истанбул. Туристическа програма в Азиатската част на града: Квартала с красивите разноцветни къщи Кузгунджу - едно от малкото места в Истанбул, където са съхранени културните и религиозните традиции на 19-ти век. На крайбрежието са разположени разкошни дървени къщички , наричани ялъ, които са собственост на едно от най-богатите фамилии в Истанбул: джамията Михримах Султан, построена от Мимар Синан. Отпътуване за Сакария. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
2 ДЕН / Сакария – Амасра – Каньон Токалъ – Сафранболу – 410 км.
  Закуска. Отпътуване за Амасра. Пешеходна разходка в малкото градче на Черно море, наричано често от местните „Перлата на Черно море“. То носи името на персийската
  принцеса Амастрис , дъщеря на персийския цар Дарий III. Целият град е изпъстрен с останки от различни исторически епохи и е буквално като музей на открито. Разходайки се по неговите улици може да се проследи хода на времето.
  Отпътуване за Сафранболу. Попътна спирка за фото пауза на Каньона Токалъ, впечатляващ със стръмните си брегове и стъклената тераса, построена над огромната пропаст.
  Продължаваме за Сафранболу – най-китното анадолско градче, производител на най-качествения шафран в света, откъдето идва и неговото име. Градът е бил и много важен пункт по пътя на коприната към Истанбул. Следва пешеходен тур на Сафранболу и етнографското селище Юрук кьой, за да се насладим на красивата архитектура от XVIII век. Този архитектурен резерват включва повече от 1000 къщи, кервансараи, бани, джамии, построени преди 400 години, заради което Сафранболу е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
3 ДЕН / Сафранболу – Кастамону – Синоп – Самсун – 452 км.
  Закуска. Отпътуване за Кастамону, град съхраняващ особено добре традициите и културата на Анадола. Градът се е появил през Средновековието и има запазени над 3000 стари къщи. В Кастамону се намира единственият запазен хан за камили, който впечатлява е внушителните си размери и е безспорно доказателство, че оттук са минавали керваните с коприна.
  Отпътуване за Синоп – най-северният град на Турция. Разходка из града и достигане до най- севрната на точка на Турция – Инджебурун. По желание обяд в рибен ресторант. Синоп е един от най-красивите черноморски градове. Той е съществувал още в периода на хетите.
  След Синоп се отправяме към Самсун – „Зеницата на Черноморието“ , градът на Амазонките и родно място на Турската република. Амазонките се считат за една от историческите и културни ценности на Самсун и неговия регион. Днес в парка на Барти е създадено изкуствено село, кръстено на амазонките. Там могат да се видят скултури, релефи, вещи от ежедневието на амазонките.
  Настаняване в хотел. Вечерна разходка. Вечеря. Нощувка.
4 ДЕН / Самсун – Орду – Гиресун – Трабзон – 444 км.
  Закуска. Отпътуване за Орду, наричан „Столицата на лешника“, тъй като лешниковите насаждения на Турция са разположение главно в района на Черно море между Трабзон и Коджаели. Днес Турция е най-важният производител на лешници в света и изнася реколтата си до над 100 държави. След пристигането в града, ще се качим с лифт до хълма Бозтепе и ще се насладим на прекрасната гледка към града, разположен по склона на Понтийските планини чак до Черно море. Хълмът Бозтепе е разположен на 530 м. Надморска височина и е превърнат в прекрасен парк за почивка на местните жители и туристите.
  Продължаваме към Трабзон с попътна спирка в Гиресун, където можем да обядваме. Името Гиресун идва от името на плода „череша“ (Kerasus). Отпътуване за Трабзон. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
5 ДЕН / Трабзон - Манастир Сумела – Езеро Узун гьол – Трабзон – 293 км.
  Закуска. След закуска ще посетим скалния манастир Сумела или Богородица на черната скала, един от най-старите православни манастири в света – на 1600 години, скрит високо в планинит, в стръмна скала на 1200 метра надморска височина, на около 45 км. южно от Трабзон. Разположението му е величествено и неописуемо! Ще преминем през долината Косандере и хипнотизиращия национален парк Алтъндере. Ще поспрем на наблюдателната точка на манастира Сумела, за да се полюбуваме на впечатляващата му архитектура. Основният храм се намира в пещера с прекрасни фрески от прочутата трапезундска школа. Много императори са коронясани там. Манастирът е включен в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.
  Връщайки се към Трабзон ще направим дегустация на чай в една от многобройните фабрики за чай в района и ще посети езерото Узун гьол (Дългото езеро). Езерото впечатлява със своето живописно местоположениое и на пръв поглед изглежда недостижимо за човешки крак. Завръщане в хотела в Трабзон. Вечеря. Нощувка.
6 ДЕН
  Закуска. След закуска отпътуваме за Амасия. Амасия е най-красивият и интересен град в северна Турция, смята се , че Хермес е богът основател на град Амасия. Според друга легенда той е основан от жените воини, амазонките, и носи името на тяхната царица Амасис. Днес този район се нарича „Долината на царете“. С пристигането в Амасия ще посетим Музея на принцовете, Кралските скални гробниц и Джамията на Баязид II. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
7 ДЕН / Амасия – Хатуша – Анкара – 384 км.
  Закуска. Отпътуване за Хатуша (Амасия – Хатуша – 180 км). Попътно ще посетим каналите на Ферхат. Хатуша е гордата столица на хетите, една от най-мистериозните цивилицации (1800 – 1200 години пр.н.е.). Разкопките в Хатуша разкриват кралски дворец, 31 храма, театър на открито и различни скрити тунели с десетки метри дълги проходи, които са осигурявали подземно безопасно убежище за хората. В разцвета на империята Хатуша се състои от две части: долен и горен град. В долната част се издига Великият храм – най-голямата религиозна структура на древната империя, а в горните земи безброй храмове украсяват грапавите равнини, заобиколени от борови дървета и защитена от стена с четири врати. В горния град се намират и най-забележителните порти на града: Кралската порта, Лъвската порта и Портата на Сфинкса. Археологическите разкопки за разкриването на повече слоеве все още са в ход в града, който е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО през 1986 г.
  След Хатуша ще посетим още един свещен обект от времето на хетите – Култовото средище Язълъкая (в превод „написан камък“). Построено е преди повече от три хиляди години и може би е символично отражение на космоса. Учените предполагат, че хетите са го построили, за да покажат как според тях функционират Вселената и природните цикли.
  От тук се отправяме към Анкара. (Хатуша – Анкара – 200 км.). Пристигане в Анкара. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
8 ДЕН / Анкара – Истанбул
  Закуска. След закуска ще направим панорамна обиколка на турската столица: разглеждане на Цитаделата - най-старата част от града; Музеят на анадолските цивилизации – признат през 1971г. за Европейски музей на годината. Музеят е основан през 1921 г. и в следващите години бързо се разширява колекцията му, под влияние на Кемал Ататюрк, който е имал намерение да създаде в Анкара Хетски музей. В музея има експозиции от времето на неолита, бронзовата епоха, цивилизациите на Асирия и Урарту, хетите и фрифийците, Древна Гърция и Древен Рим, Византия и Османската империя; Мавзолея на Ататюрк, където е погребан „Бащата на Турската република“. Мавзолеят е известен под името Антикабир. Построен е през 1953 г. и в същата година Ататюрк е погребан там.
  Отпътуване за Истанбул. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.
9 ДЕН / Истанбул – София
  Закуска. Отпътуване за България.
Тръгване от
 • София - 06:00 от Национален стадион
 • "Васил Левски" и в 06:30 от
 • автогара "Сердика" (само с предварителна
 • заявка)
Цената включва:
 • Цената включва:
 • транспорт с автобус
 • пътни, гранични и магистрални такси;
 • - 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*: 1 в Сакария, 1 в Сафранболу, 1 Самсун, 2 в Трабзон, 1 в Амасия, 1 в Анкара, 1 в Истанбул;
 • Лицензирант туристически екскурзовод на български език по време на цялото пътуване;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро;
Цената не включва:
 • Цената не включва:
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ - около 70 лв. за лица до 60 г. , за лица над 60г. - около 140 лв.
Допълнителна информация:

Входни такси за музеите:

- Кристалната тераса нас Каньона Токалъ – 25 лири (около 2,50 лв.)

- Музей на Амазонките – 40 лири (около 4 лв.)

- Телеферинг в Орду – 200 лири (около 20 лв.)

- Манастирът Сумела – 125 лири (около 12,50 лв.)

- Микробус до Сумела – 40 лири (около 4 лв.)

- Музей на принцовете – 35 лири (около 3,50 лв.)

- Музей на анадолските цивилизации – 125 лири ( около 12,50 лв.)

 

Входните такси са актуални към момента на публикуване на офертата и може да настъпят промени до 01.04.2024.

 

 

Начин на плащане:

- депозит – 500 лв.

- доплащане - до 30 дни преди датата на отпътуване

 Промоции
Извънредни оферти