Делюви празници в Златоград - Перперикон - Татул - Кърджали - Каменни гъби - Каменна сватба

София - Бели пласт - Перперикон - Кърджали - Татул - Златоград - София

Дата на тръгване Дата на връщане Цена Резервирай
Обади се сега на телефон 029873133, 0877 63 87 88, 029873132
Цена от: 71.07 / 139 лв.
Програма
1 ДЕН / София - Златоград
  Тръгване в 07:30 ч. от София, площад "Св. Александър Невски". Пътува се през Асеновград по един от най-живописните родопски пътища като се пресичат Източните Родопи в посока Кърджали.
 
  Фотопауза при уникалния скален феномен Каменните гъби при село Бели Пласт. В близост се намира и една от най-големите в света кариери за добиване на зеолит с изключително качество.
 
  Посещение на свещения град Перперикон - един от най-значимите археологически обекти в европейски и световен мащаб с местен екскурзовод. Археологическият комплекс включва голямо мегалитно светилище от преди 8000 години, паметници от античността и средновековна крепост. Ежегодните разкопки и проучвания разкриват нови и нови следи от всички епохи - при траките Перперикон е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец, а по-късно тук са живели римляни, готи, византийци и българи.
  (Изкачване около 30-40 мин. по стръмна в началото си пътека).
 
  Отпътуване в посока Момчилград към Светилището на Орфей при село Татул. Татул е култов център от преди около 4000 години, значим за цялото Източно Средиземноморие. Светилището е съществувало от около ХV-ХIV в. пр.Хр. и без прекъсване е функционирало до началото на V век сл.Хр., когато по тези земи е прието християнството. Мястото е магнетично въздействащо, с прекрасна панорама към многобройните скални феномени и обредни места наоколо.
  Носете суха храна за обяд!
  Настаняване и нощувка в района на Кърджали или Момчилград.
2 ДЕН / Златоград
  Закуска.
  Отпътуване към Златоград - "златна" Родопска приказка, съчетание на архитектурни и културни паметници от 18-19 в. Посещение на най-старата запазена църква в Родопите - “Успение Богородично” - построена през 1834 г., както и Килийното училище от 1832 г.
 
  Участие в Делювите празници - повод е почитането на легендарната личност на Делю войвода, песента за който се рее в Космоса. Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато е живял Делю войвода.
  Кулминация на празниците е възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ - стари носии, уникални образи от времето на Възраждането, много музика, аромати и забавления, събират стотици гости в Златоград.
 
  Посещение на Ареалния архитектурен резерват с уникално запазените дюкянчета, възрожденски къщи с бели варосани комини и щъркелови гнезда и идилична атмосфера.
  Свободно време за разходка и обяд в етнографския комплекс на Стария град.
  Отпътуване в посока Кърджали. Нощувка.
3 ДЕН / Кърджали - София
  Посещение на Историческия музей в Кърджали. Проектант на сградата е големият руски архитект проф. Александър Померанцев. Експозицията на музея представя историята и природните богатства на Източните Родопи - "Археология и история", "Етнография" и "Минералология и Природа", на 1800 кв.м в 30 зали.
 
  Посещение на манастирския комплекс Успение Богородично - уникално духовно средище, реставрирано и достроено от отец Боян Саръев - райски кът и оазис на вярата в този край, привличащ хора от цялата страна. Частиците от Кръста Господен, намерени до Перперикон, се съхраняват тук.
 
  Посещение на средновековния манастирски комплекс от VI-VII в. "Св. Йоан Продром" - един от най-забележителните храмове в цяла България с изключителната си история, ценни стари стенописи и уникални находки.
 
  Около Кърджали има многобройни скални феномени, формирани преди близо 40 милиона години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Причудливите им форми наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Посещение на най-интересната скална група Каменната сватба.
 
  Отпътуване за София. Завръщане вечерта.

 
  • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.
  • Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
  • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
  • При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
  • При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
  • Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
  • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.


Цената включва:
  • транспорт по маршрута
  • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Кърджали, Момчилград или района
  • посещение на Перперикон с местен екскурзовод (без включена входна такса)
  • посещение на Татул (без включена входна такса)
  • посещение на Златоград
  • посещение на Каменната сватба
  • посещение на Каменните гъби
  • посещение на Кърджали
  • екскурзоводско обслужване по маршрута
Цената не включва:
  • входни такси
  • доплащане за единична стая - 45 лв.
  • разходи от личен характер
Допълнителна информация:
 Входни такси за туристически обекти и музеи: 


  • Перперикон - 3 лв. (възрастни), 1 лв. (учащи, пенсионери);
  • Татул: 3 лв. (възрастни), 1 лв. (учащи, пенсионери);
  • Исторически музей Кърджали: 5 лв. (възрастни), 2 лв. (учащи, пенсионери);
  • Етнографски ареален комплекс "Златоград" - 3 лв. (възрастни); 1,50 лв. (учащи, пенсионери);
  • Музей на Делю войвода - 2 лв. (възрастни); 1 лв. (учащи, пенсионери);
  • Килийно училище - 2 лв.; Музей "Просветното дело в Средните Родопи" - 2 лв. и др


Промоции
Извънредни оферти