Екскурзия до Странджа - Беглик Таш 2020!

София – Созопол – Беглик Таш - с. Българи – с. Граматиково - Малко Търново - София

Автобусна програма 4 дни/3 нощувки

Дата на тръгване Дата на връщане Цена Резервирай
Обади се сега на телефон 029873133, 0877 63 87 88, 029873132
Цена от: 155.50 / 304 лв.
Програма
1 ДЕН / София – Созопол
  Отпътуване в 08:00 от София - Национален стадион „Васил Левски“ в посока Созопол. Пристигане в Созопол след обяд. Настаняване в хотел „Корал“ 3* в курортния град.
  Свободно време. Вечеря в ресторанта към хотела. Нощувка.
2 ДЕН / Созопол – Беглик Таш - Созопол
  Закуска. Целодневна екскурзия до Беглик Таш и Малко Търново ( включена в цената).
  Беглик таш е тракийско скално светилище, което се намира на около 4 км от Приморско - там, където Странджа планина и морето се срещат. Образуван в резултат на скално изветряне и видимо дооформян от човешки ръце, естественият ансамбъл от сиенитни блокове Беглик Таш е сред най-големите древни мегалитни светилища у нас. 14 са проучените и обозначени отделни места от светилището. Лесно могат да бъдат разпознати брачното ложе, жертвеникът, тронът, свещената площадка с пентаграми и фалически символи, менхирът със стъпката на Бога Слънце, вдлъбнатините по голямата скала, които са отражение на съзвездието Плеяди. Тракийското селище е много повече от културно и историческо наследство за българите. То се смята за необикновено и магично място, което сбъдва желания. Връщане вечерта в хотела в Созопол. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
3 ДЕН / Созопол - с. Българи – с. Граматиково - Малко Търново - Созопол
  Закуска. Свободно време в Созопол за плаж и разходки или по желание целодневна екскурзия до Малко Търново и района (15 лв).
  Отправяме се към Малко Търново и района Мишкова нива. Попътно посещение на автентичните Странджански села – с. Граматиково и с. Българи.
  Село Граматиково е разположено на високо огледно било над долината на р. Велека. Оттук се разкриват красиви панорамни гледки към Резовското било и турска Странджа. На север са едни от най-представителните горски масиви, съхранили вековни дъбово-букови гори. Околностите са известни от древността с богатите си рудни находища, с тракийски некрополи и могили, следи от стар римски път и антични селища.
  Символ на Граматиково е мраморна плоча, с изобразени на нея ръка с перо (съхранява се в историческия музей в гр. Малко Търново). Открита е в корените на вековно дърво при селските гробища. Най-вероятно ръката на изображението е на монах.
  Село Българи се намира в източната част на планината Странджа, разположено е по гърба на един рид, ограничен от три страни с дълбоки долове. На изток от с. Българи е най-старият български резерват “Силкосия”, а на 7 км североизточно се намира защитената местност “Марина река”, в миналото част от “Силкосия”. Продължаваме към района Мишова нива и Малко Търново.
  На територията на местността Мишова нива се намира тракийско светилище, част от сложен археологически комплекс в рамките на който влизат още няколко археологически обекти сред които две куполни гробници, крепост, укрепена римска вила и древни рудници. В близост до съоръжението в Мишкова нива, в седлото между върховете Голямо и Малко Градище се намира неразкрит обект, станал предмет на интерес през 80-те години. Тук са направени разкопки, за които се твърди, че са на гроба на известната египетска богиня с глава на котка (Бастет), покровителка на радостта, любовта, плодородието и веселието.
  Продължаваме към Малко Търново, който е разположен в сърцето на Странджа планина и изцяло попада на територията на Природен парк „Странджа”. Разходка в центъра на града. В самото Малко Търново са забележителни двадесетте оригинални старинни къщи. Неповторимата атмосфера на Малко Търново създават двете църкви – католическа и православна, историческият музей, разположен в сградите на три типични възрожденски къщи от средата на ХІХ век, разходките до тракийски гробници от римската епоха в околностите на града, и не на последно място изворът в центъра, станал символ на Малко Търново – Големият врис.
  Връщане в Созопол. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
4 ДЕН / Созопол – София
  Закуска. Свободно време до обяд. След обяд отпътуване за София.

Минимален брой туристи: 18 души

 

Максимален брой туристи: 30 души

 

 

 

Пътуването се осъществява с

 

50 местен автобус МЕРЦЕДЕС!



Тръгване от
Цената включва:
Цената не включва: