Екскурзия Белинташ – Перперикон – Долината на Тракийските царе!

София – Белинташ – Пампорово – Перперокон – Винарска изба „Стамболово“ (по желание)- Хасково - долината на Тракийските царе – Казанлъшка гробница – Оструша – Голяма Косматка – Голяма Арсеналка – Казанлък - Етнографски музей „Дамасцена“ – Старосел – Дегус

Автобусна програма 4 дни / 3 нощувки

Дата на тръгване Дата на връщане Цена Резервирай
Обади се сега на телефон 029873133, 0877 63 87 88, 029873132
Цена от: 150.80 / 295 лв.
Програма
1 ДЕН / София – с. Врата – пешеходен преход до Белинташ – Пампорово
  Отпътуване в 08:00 от София – Национален стадион „Васил Левски“ в посока Пампорово. Попътно посещение на Белинташ (в превод “белият камък”) – място в Родопите, изпълнено с мистика.Предстои ни пешеходен преход до Белинташ, който започва от село Врата. Белинташ е скала с форма на малко плато в Родопите, носеща следи от човешка дейност. Счита се, че върху нея е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий – бога на тракийското племе беси. В горната част на скалния масив има издълбани два кладенеца и множество каналчета към тях, които са пълни с вода, като това не са единствените следи от древно тракийско светилище. Белинташ е един от многото мегалитни тракийски паметници в Родопите. Това е местност, където природните енергии си играят с явленията. Стрелките на компасите полудяват от магнетичните сили. Продължаваме към Пампорово. Настаняване в хотел Evridika Hills Spa или подобен. Нощувка.
2 ДЕН / Пампорово – Перперикон – Винарска изба „Стамболово“ (по желание) - Хасково
  Закуска. Отправяме се към една от най-големите природни забележителности в Родопите – Перперикон. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България. Свещеният град е уникален в археологически, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света. Много от находките, открити при археологически проучвания на Перперикон, днес могат да се видят в Историческия музей в град Хасково. Следобед продължаваме към Хасково с попътна спирка във винарска изба „Стамболово“ за дегустация на местни вина (по желание). Продължаваме към Хасково, известен със стаутята на „Света Богородица“, която се извисява нас града. Възможност за вечерна разходка в града. Настаняване в хотел 3* в града. Нощувка.
3 ДЕН / Хасково – долината на Тракийските царе – Казанлъшка гробница – Оструша – Голяма Косматка – Голяма Арсеналка – Казанлък
  Закуска. Отправяме се към долината на Тракийските царе - Казанлъшката котловина, известна с голямата концентрация и разнообразие на паметници на тракийската култура. На територията й се предполага, че съществуват над 1500 надгробни могили, от които до момента са проучени около 300. Според изследователите, подобно на Долината на царете в Египет, в Казанлъшкото поле са били погребвани тракийски царе и важни представители на тракийската аристокрация. Насочваме се първо към Казанлъшката гробница - най-известният архелогически обект в Долината на Тракийските царе, открита случайно през 1944г. Казанлъшката гробница представлява тракийска гробница с кръгъл купол, която е част от голям некропол разположен в близост до столицата на Одринското царство – Севтополис. Казанлъшката гробница придобива своята известност и признание от ЮНЕСКО със своите невероятни стенописи, разказващи за смъртта и обожествяването на погребания владетел и неговата съпруга.
  Продължаваме към следващата могила – Оструша. Гробнично – култовият комплекс се намира край град Шипка. Оструша е открита прз 1993 г. На площ от 100 кв.м са разположени шест помещения, едно от които представлява саркофагоподобна камера. С цялостното си решение, архитектурни специфики, полихромна украса и находки, съоръжението под могила Оструша се отличава като един от най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура за своето време.
  Следващите ни спирки са Голяма Косматка и Голяма Арсеналка. Могила Голямата Косматка е една от най-големите на Балканския полуостров. С внушителната си височина от 20 метра и диаметър около 90 метра, могилата е една от най-впечатляващите в Долината на тракийските царе. Гробницата в Голямата Косматка е открита през есента на 2004 г. Могила Голяма Арсеналка е тракийска култова постройка в Долината на тракийските владетели. Тя е най-представителната сред каменните тракийски гробници и най-съвършено планирана и изградена – без паралел сред запазените подобни градежи.
  Продължаваме към Казанлък. Възможност за вечерна разходка в града. Настаняване в хотел 3* в града. Нощувка.
4 ДЕН / Казанлък – Етнографски музей „Дамасцена“ – Старосел – Дегустация на вина – София
  Закуска. Отправяме се към етнографски музей „Дамасцена“, разположен край град Казанлък. Тук се намира първата частна розоварна „Дамасцена“. Това е единствената розоварна на територията на България, в която могат да се видят невероятни стенописи, разказващи истории за миналото на нашия народ, за пътя по който е преминала розата, за да се радваме днес на нейния скъпоценен дар – розовото масло. По всяко време на годината има възможност да се проследи отблизо технологията на розоварене и да се научат интересни факти за историята на маслодайната роза и нейното приложение.
  Отправяме се към София с попътно посешение на комплекс Старосел край Пловдив за дегустация на местни вина. Продължаваме към София. Пристигане вечерта на стадион “Васил Левски“.

Минимален брой туристи: 18 души

 

Максимален брой туристи: 30 души

 

 

Пътуването се осъществява с

 

50 местен автобус МЕРЦЕДЕС!



Тръгване от
Цената включва:
Цената не включва: