ИСЛАНДИЯ 2024 - Земя от лава и лед


Обгърната в мистиката на северните народи, Исландия е една от най-интересните страни в Европа. Ако някъде на Стария континент все още има запазена относително девствена природа, то това е именно тук. На територията на острова в пълна хармония си с

Чартърна програма 7 дни 5 нощувки

Дата на тръгване Дата на връщане Цена Резервирай
19.09.2024 25.09.2024 2089.00 EUR / 4086 лв. Резервирай
Обади се сега на телефон 029873133, 0877 63 87 88, 029873132
Цена от: 2089.00 / 4086 лв.
Програма

Програма по дни

Ден 1 София – Виена – Рейкявик
Среща на летище София, Терминал 2 в 16:45 ч. за полет до Рейкявик през Виена в 18:45 ч. Пристигане на летище Кефлавик в Рейкявик в 23:20 ч. Трансфер до хотел Center Hotel Laugavegur 4* или подобен. Нощувка.

Ден 2 Рейкявик
Закуска. Начало на туристическа обиколка на Рейкявик, най-северната столица на планетата, разположена в югозападната част на страната, в залива Факсафлой на Атлантическия океан. Столицата е сцена на вълнуващ културен и нощен живот, има много първокласни ресторанти и нетрадиционни музеи. Името ѝ в превод означава „пушещият залив“, а това е така, защото тук изобилства от термални води – промишленото и битово отопление се осигурява от тях. Разходката ни ще започне от центъра на Рейкявик, напомнящ лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на XIX и началото на XX век. Ще видим Кметството, езерото Тьорнин, Парламента, пристанището, концертната зала Harpa. Ще посетим и символа на града - огромната катедрала Hallgrímskirkja (Хатлгримскиркя). Строена е цели 34 години в периода 1940-1974, като височината на камбанарията ѝ е 75 м – може да бъде видяна от разстояние 20 км. Много характерни са колоните от двете страни на главния кораб, които наподобяват вулканичен базалт – любим „природен” мотив на държавния архитект Гудьон Самуелсон. Ще продължим към старинната къща Хьофди- станала популярна със знаменателната среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г.,. Свободно време за обяд.
Следобяд ще посетим атракцията „Fly Over Iceland“. Не напразно тази атракция е на второ място в класацията на TripAdvisor "неща за правене в Рейкявик". С този интерактивен полет, който разполага със система от шест степени на движение, мултисензорни специални ефекти включително вятър, мъгла и миризми, съчетани с плавно движение  и впечатляващите реалистични визуални ефекти както и 20-метров сферичен екран, ще ви помогнат да се движете заедно с арктическите ветрове и да се извисите над сушата, морето и леда на Исландия.
В късния следобяд ви предлагаме 3 часов тур/доп. заплащане от 240 лв. за възрастни и 115 лв. за деца и младежи до 11 г. / whale watching („наблюдаване” на китове в буквален превод), заради богатите на планктон води – през лятото тук идват до 11 различна вида, сред които гърбат кит, син кит и кит-джудже (последният тежи „само” колкото 2-3 слона). С помощта на специално обучени натуралисти и морски биолози ще научете всичко за невероятната дива природа на Исландия. Великолепната природа заобикаля целият район и създава уникален контраст с необятния океан, където със сигурност ще видите спиращи дъха гледки към хоризонта. Вечерта свободно време. Нощувка.

Ден 3 Национален парк с геоложки чудеса Тингветлир
исландияЗакуска. Тръгваме на път около 07:30 ч сутринта по един от най интересните маршрути на Исландия – Златният кръг. Ще се отправим към националния парк Þingvellir (произнася се Тинкветлир) – място, което  съчетава геология и история. Ясно ще можем да видим континенталния разлом между американската и евразийската тектонични плочи; освен това тук е и локацията на Alþingi (Алтинге) – основан през 930 г., той е считан за най-стария парламент в света. Продължаваме към впечатляващия водопад Gullfoss (Гълфос), в буквален превод името му означава „Златният водопад”, заради начина, по който слънчевата светлина се отразява във водите му, падащи в дълбок 32 м процеп. Следваща ни спирка е Geysir (Гейсир), откъдето произлиза и станалата международна дума за горещ извор, изхвърлящ рязко водите си нагоре. Изригванията му могат да достигнат 70 м височина, но са с различна честота и сила. Свободно време. Завръщане в хотела в Рейкявик в късния следобяд. Нощувка.

Ден 4 Рейкявик – Лангйокул – долината Бордарфьордур
Закуска. Свободно време в Рейкявик за самостоятелна разходка или еднодневен тур (срещу допълнително доплащане) до ледената пещера на вторият по големина ледник в Исландия – Langjökull и долината Borgarfjörður – известна със своите плодородни земеделски земи и вулканична красота. (продължителност ~ 9 - 10 часа). Доплащане  за целодневния тур 470 лв. за възрастен и 245 лв. за деца до 13год.
С този тур ще имате възможност да стигнете до сърцето на втория по големина ледник в Европа. Най-голямата сътворена от човека ледена пещера в света ви позволява да извървите 800 м сред хилядолетни ледове. Твърде малко са местата на Земята, където населението на държавата да се чувства толкова свързано с природата си, както в Исландия. Идеята за ледената пещера се заражда в главите на двама исландци през 2010 г. Тогава хрумването да заведеш хората вътре в, а не просто на ледник звучи като научна фантастика. Науката, инженерната мисъл и безкрайната енергия са причината този проект да е вече реалност.
Отпътуване в 08,00 от хотела към ледника Langjökull. По пътя си ще научим повече за историята и геологията на ледените пещери, както и за ефектите от глобалното затопляне върху ледените пещери. Спирка за почивка в хотел Húsafell и отпътуване към долината Borgarfjörður – известна със своите плодородни земеделски земи и вулканична красота.
Продължаваме към върха на ледника от Húsafell, след което което ще се спуснем в ледената пещера, за да станем свидетели на чудесата на втория по големина ледник в Исландия отвътре. Продължаване към  Hraunfossar - Hraunfossar е поредица от водопади, образувани от рекички, изтичащи на разстояние около 900 метра от Hallmundarhraun, поле от лава, което тече от изригване на един от вулканите, лежащ под ледника Langjökull. Продължаваме към
Langjökull, като за да пристигнем до ледената пещера ние се возим в огромен специално модифициран камион. Ще прекарате около 1 час в разходка вътре в ледника. Завръщане в Рейкявик. Нощувка.

Национален парк Вахтнайокутъл и ледената лагуна Йокулсарлон
Закуска. Освобождаване на хотела в 08.00ч и отпътуване към южната част на Исландия. Преминаване през Скейдарорсандур – най-обширната алувиална равнина в страната с обща площ около 1000 кв. км. Разстоянието между ръба на ледника и морето е 20 до 30 км, а крайбрежната ивица е дълга 40 км, което я прави най-голямата равнина от този тип в света. Още от времето, когато тук са се установили първите заселници, Скейдарорсандур поглъща значително количество фермерска (обработваема) земя и този процес все още продължава. Скафтафетл е вторият по големина Национален парк в Исландия и една от най-ценните естествени перли в северната държава. Ненадмината красота и голямо разнообразие на този природен парк се дължат на различни каньони, долини, айсберги, ледени тунели и арки, ледникови езера. Скафтафетл е и най-посещаваното от туристите място в Исландия заради зашеметяващия контраст между величествените заснежени върхове и свежата зеленина и растителност. Това е един прекрасен оазис, на ръба между пясъци и ледници, а над него се издига най-голямата ледена шапка в Европа – глетчерът Вахтнайокутл, обхващащ площ от над 8000 кв. км, с дебелина на леда, варираща между 400 и 1000 м. В най-южната му част се намира и най-високият връх в Исландия – Йоревайокутл (2110 м).
След като преминем през няколко по-малки ледника, част от Национален парк Вахтнайокутл, стигаме до ледниковата лагуна Йокулсарлон. Тази лагуна се е образувала в началото на 20-те години на миналия век. В Йокулсарлон водата и вятърът са изваяли неповторими ледени скулптури.
*По желание плаване с лодка амфибия по ледниковата лагуна Йокулсарлон, прочута с айсбергите, които се отчупват от ледника и образуват непрестанно изменящ се леден лабиринт за туристическите корабчета (продължителност – 30-40 мин.) с доплащане 125 лв за възрастни и 70 лв. за деца до 11 г.
Привечер настаняване в хотел Skaftafell 3* или подобен. Нощувка.

Ден 6 Рейнисвяра - Селяландсфос - Синята лагуна
Закуска. Освобождаване на хотела в 08.00 ч и отпътуване за Reynisfjara / Рейнисвяра. По пътя си ще видим Eldhraun (Елтхройн) – един от най-големите потоци от лава (с площ около 565 км2). Кратка спирка на Рейнисвяра или черният плаж който се счита за един от най красивите нетропични плажни ивици в света. Този зашеметяващ район е известен със своята интересна геология: черните пясъчни плажове, базалтовите колони и серия от скални образувания, важни за местния фолклор. Легендата разказва, че базалтовите колони – наречени от местните ​​Reynisdrangar - всъщност са исландски тролове, които някога са се опитвали да завлекат кораб от морето на сушата преди изгрев слънце но не успели и така троловене се превърнали в камък.
От Рейнисфяра се открива прекрасна гледка към нос Дирхолей. Това е колекция от скали, които, преплитайки се помежду си, образуват арки и отиват в дълбините на Атлантическия океан. В зависимост от метеорологичните условия ще може да посетим и глетчера Sólheimajökull /Солхемайокул, който за съжаление в последните години бавно, но неумолимо се топи. Продължаваме към следващата ни спирка - великолепния водопад Селяландсфос, като по пътя си в далечината при ясно време ще видим силуетът на действащия вулкан Ейяфятлайокутл, чието последно изригване е през 2010г. Считан за най-красивият водопад в страната и един от най-красивите в света Селяландсфос ще ви омагьоса. Тук невидимата творческа ръка на природата е достигнала до най-големи висоти. Най-силна е магията на водопада в слънчево време, когато лъчите се пречупват във водните пръски, създавайки чудна феерия. Свободно време за обяд. Следобяд се отправяме към п-в Рейкянес с кратка спирка на моста Leif the Lucky's Bridge, който свързва два  континента: Европа и Северна Америка, за да съедини Исландия в едно. 
Следва двучасов престой в най-известната атракция в Исландия - Синята лагуна, естествен геотермален басейн, разположен сред вулканични късове (входният билет е включен в цената). Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух.
Около 21:30 ч. трансфер до летище Кефлавик за полет до София през Мюнхен в 01:05 ч. Кацане в София в 12:00ч. на следващия ден.


София - Рейкявик - София

ПАКЕТНИ ЦЕНИ С РАННО ЗАПИСВАНЕ ДО 30.12.2023г
Дата На човек в двойна стая Единична стая
04.05.2024 – 10.05.2024 1989 € / 3890 лв. 2589 € / 5064 лв.
 
 
ПАКЕТНИ ЦЕНИ СЛЕД 30.12.2023г
Дата На човек в двойна стая Единична стая
04.05.2024 – 10.05.2024 2089 € / 4086 лв. 2689 € / 5259 лв.
 
 

Хотели използвани по програмата (или подобни):

Рейкявик –хотел Center Hotel Laugavegur 4*
 Разположен е в централната част на Рейкявик на една от най-старите улици в Рейкявик, Adalstraeti, на 200 метра от музея на изкуствата в Рейкявик. В близост е до пристанището и повечето ресторанти. Стаите са нови, модерни и комфортно обзаведени, разполагат с телевизор, телефон, безплатен безжичен интернет, уреди за приготвяне на чай и кафе, баня, сешоар
 
Южна Исландия – Hotel Skaftafell 3*
Hotel Skaftafell е с удивително местоположение и предлага на гостите си зашеметяващ изглед към най-високата планина на Исландия, Хванадалсхнукур, и най-големия ледник в Европа – Вахтнайокутъл. Всички стаи в хотела разполагат със сателитна телевизия и собствена баня с душ, безплатен безжичен интернет.
 
Полетно разписание с Austrian Airlines / Lufthansa за дата 04.05.24 - 10.05.24:
OS 798 / 04.05 София 18:45ч. - Виена 19:20ч.
OS 327 / 04.05 Виена 21:00ч. - Рейкявик 23:20ч. 
LH2469/ 10.05 Рейкявик 01:05ч. Мюнхен 06:50ч.
LH1702/ 10.05 Мюнхен 09:20ч. - София 12:10ч.
 
Условия:
При записване се внася 500 евро депозит;
Доплащане до 45 дни преди датата на отпътуване;

Срокове за анулации и неустойки:
От деня, следващ подписването на договора, до 60 дни преди датата на отпътуване – няма.
От 59 до 30 дни до датата на заминаване, пълния размер на депозита от 500 евро.
При анулация по-малко от 29 дни преди заминаване – пълната сума по договора

Необходими документи:
Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане
За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!

Забележки:
Офертата важи при минимум записани 15 туристи;
Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни преди датата на тръгване;
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Пътуването НЕ Е  подходящо за лица с ограничена подвижност.

Застраховка „Отмяна от пътуване“
Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.  

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от един месец преди датата на отпътуване, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 1329230126000001 на ЗК „ДЖЕНЕРАЛИ”АД.
 

Цената включва:
Самолетен билет на Lufthansa София - Рейкявик – София през Виена или Франкфурт;
Летищни такси;
20 кг чекиран багаж и салонен багаж до 8 кг;
4 нощувки със закуска в хотел Center Hotel Laugavegur 4* или подобен;
1 нощувка със закуска в хотел Skaftafell 3* или подобен;
Всички трансфери;
Водач на български език;
Обиколка на Рейкявик;
Посещение с включен билет на „ Fly Over Iceland“.;
Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/;
Целодневна екскурзия по Южния бряг;
Посещение на Рейнисвяра и водопада Селяландсфос;
Включен тур до националния парк Ватнайокул и ледниковата лагуна Йокулсарлон;
Посещение с включен комфорт билет на Синята лагуна;
Здравна застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с покритие 10 000 евро;
Водач - екскурзовод от България на български език през цялото време на пътуването.


Цената не включва:
Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка;
Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./;
Не упоменати в програмата услуги;
Застраховка "Отмяна на пътуване";
Наблюдение на китове – 240 лв. за възрастни и 115 лв. за деца и младежи до 11 г.;
Еднодневен тур до ледената пещера на вторият по големина ледник в Исландия – Langjökull и долината Borgarfjörður – 470 лв. за възрастен и 245 лв. за деца до 13год.;
Плаване с лодка амфибия по ледниковата лагуна Йокулсарлон -125 лв за възрастни и 70 лв. за деца до 11 г.


Оферта № E1570
Промоции
Извънредни оферти