Двудневна екскурзия на Кръстовден до Кръстова гора и Бачковски манастир

София - Пловдив - Кръстова гора – Бачковски манастир - Пловдив - София

Дата на тръгване Дата на връщане Цена Резервирай
13.09.2021 14.09.2021 23.52 EUR / 46 лв. Резервирай
Обади се сега на телефон 029873133, 0877317706 !!!
Цена от: 23.52 / 46 лв.
Програма

Програма
Отпътуване на 13 септември от София, Автогара Сердика в 10:00 ч., от ОМВ на бул. Цариградско шосе, Младост 1 в 10:10 ч., от Пловдив, бензиностанция OMV пред хотел Санкт Петербург в 12:30 ч. за Кръстова гора.

Около 15:00 ч. пристигане в Кръстова гора. За обяд и вечеря си носете суха храна.

В Средните Родопи, сред красива природа се намира манастирът “Св. Троица” – Кръстова гора, или както се отбелязва в картата на България, Кръстов връх. През последните години сред православните християни в България манастирът придоби широка известност, като християнска светиня и място за поклонение. Тази местност висока 1545 м. над морското ниво, дълга около 500 м и широка около 300 м, е кръгла поляна заобиколена от гъсти букови гори. Оттук панорамната гледка е смайваща, в далечината се вижда море от планински ридове и върхове.

В 00:00 ч. започва тържествената празнична литургия за Кръстовден - празникът на манастира, която продължава до 03:00 ч. Свободно време за почивка сред природата в района на манастира.

Масовото религиозно събиране се случва веднъж годишно - в нощта на 13 срещу 14 септември (Кръстовден). Хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст. Православният поклоннически комплекс днес има две църкви и 15 параклиса, които са разположени от двете страни на пътеката към кръста.

Сутринта на 14 септември отпътуване за Бачковски манастир, основан през XI век. Изиграл важна роля през годините, днес Бачковският манастир е втория по големина и значимост в България. Разполага с три църкви, костница и трапезария. В главния храм се пази една от чудотворните икони на Света Богородица в България. Отпътуване около обяд за София. Пристигане на Автогара Сердика. 


Цената включва:
транспорт 
водач от агенцията
 


Цената не включва:
Хотелско настаняване - не е включено в цената поради характера на екскурзията, свързан с нощното бдение за празника. 
Разходи от личен характер


Тръгване от
  • София, Автогара Сердика 10:00 ч.
  • София, ОМВ на бул. Цариградско шосе, Младост 1 10:10 ч.
  • Пловдив, бензиностанция OMV пред хотел Санкт Петербург в 12:30
last minute
Промоции
Извънредни оферти
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах