Глухите камъни - Мезек - Александровска гробница - Узунджовска църква

София - с. Малко градище - Глухите камъни - Мезек - крепост Неутзикон - Хасково - Александровска гробница - Узунджово - София

Дата на тръгване Дата на връщане Цена Резервирай
28.11.2020 29.11.2020 55.73 € / 109 лв. Резервирай
Обади се сега на телефон 029873133, 0877317706 !!!
Цена от: 50.62 / 99 лв.
Програма

Програма
Степен на трудност - Т0/ Т1

Ден 1:

Отпътуване в 07:30 ч. от София, площад “Александър Невски“.
Отпътуване към хасковското село Узунджово. Разглеждане на Узунджовската църква "Успение Богородично" - най-голямата селска църква, която преплита история и легенди от времето, когато е била джамия и по удивителен начин съчетава елементи от християнството и исляма. Впечатляващ е иконостасът - един от трите най-големи в страната и единственият, в който са резбовани надписи на глаголица, дело на тревненския първомайстор Уста Дарин Божков.

Отпътуване към Александрово. Посещение на Музея „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ с Александровската гробница от IV в. пр. Хр. - един от най-ярките паметници на тракийската култура. Внушителните размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи, а изключително добре запазените стенописи обогатяват с нови данни представите за тракийските обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.

Отпътуване към Хасково - Градът на Богородица се намира в хълмистите равнини на Югоизточна България. Разположен е стратегически между Родопите и Стара планина. Регионът се радва на благоприятен климат и богата история на повече от 7000 години.
Разглеждане на Историческия музей - съхранява над 120 000 хиляди движими паметници на културно-историческото наследство, много от които имат изключителна стойност. Уникални колекции от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло оформят част от богатия фонд на музея. Може да бъде видяна и изключително ценна колекция от антични и средновековни монети. Музеят притежава една от най-добрите етнографски сбирки, тук се съхраняват колекции от медни съдове, народно облекло, тъкани, накити, земеделски и занаятчийски инвентар, предмети на народното изкуство, обреден реквизит. През 2016 г. Регионалният исторически музей откри обновената археологическа експозиция, разположена в нова модерна зала на два етажа и съхранява материални свидетелства за историята на региона от Новокаменната епоха (VII-V хил. пр. Хр.) до периода на късното Средновековие.
Разглеждане на статуята на Хасковската Света Богородица - покровителка на града. Със своите размери тя влиза в рекордите на Гинес като най-голямата статуя на Богородица с Младенеца в света! През 2010 г. до Монумента Пресвета Богородица е издигната Камбанария - една от най-високите на Балканския полуостров. Може да се насладите на запленяващата гледка, която се открива от върха й. В близост до Монумента и Камбанарията е и най-високият пилон с националния флаг в България.

Настаняване.
Нощувка.

Ден 2:
Закуска.

Отпътуване към село Малко Градище, в близост до което се намират Глухите камъни.
Преход до Глухите камъни - един от най-големите тракийски скални култово-погребални комплекси в Източните Родопи, възникнал през ранножелязната епоха и функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба, водеща към водохранилище, и тракийско селище, съществувало южно от скалата. При ясно време от върха се открива гледка към язовир Ивайловград. (Преходът е по равен горски път - около 50 минути в едната посока).

Продължаване към село Мезек и разглеждане най-дългата открита в България и на Балканския полуостров тракийска гробница.
Посещение на византийската крепост Неутзикон, датираща от времето на император Алексий Първи Комнин, една от най-добре запазените крепости по българските земи.
По желание - посещение на винарска изба "Мезек", запознаване с винопроизводството и дегустация на вина.

Отпътуване към София. Пристигане вечерта.


Цената включва:
 • транспорт по маршрута
 • екскурзоводско обслужване
 • нощувка със закуска в хотел 3* в Хасково или района
 • преход до Глухите камъни
 • посещение на Мезек - гробницата и крепостта Неутзикон
 • посещение на Хасково
 • посещение на Узунджовската църква
 • посещение на Александровската гробница


Цената не включва:
 • входни такси
 • доплащане за единична стая - 25 лв.
 • разходи от личен характер


Тръгване от
 • гр. София, площад "Св. Александър Невски"
last minute
Промоции
Извънредни оферти
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах