Индия

КУРОРТИ В ИНДИЯ

Индия е страна на контрастите. Тук съвместно съжителстват богати и бедни, лукс и мизерия, минало и съвремие, хора и животни. На едно място могат да се видят древни паметници, луксозни сгради, бедняшки къщи. В центъра на града се намира пазарът, а непосредствено до него – сметището.

Това е страната с най-бързо увеличаващ се брой на милионерите в света - в края на 2007 г. има 123 000 милионери. На другия полюс е голяма част от индийското население - всяка тротоарна плочка е дом на един човек и никой никога не напуска плочката си, защото ще се превърне в бездомник. На нея спи, храни се, умира. На нея ражда децата си и ги отглежда. Около 40% от градското и 50% от селското население живее под границата на бедността. Грамотни са 63% от индийците.

  • В Индия има два официални езика - хинди и английски, а всеки от 17-те щати има свой официален език. Най-широко използван е основният официален език хинди.
  • Съставът на индийското население включва 281 народности с численост по 5000 души, като 30 от тях наброяват по над 1 млн. души и съставляват 98% от населението. Последователи на индуизма са 82% от населението. В Индия живеят около 120 млн. мюсюлмани, над 40 млн. християни, по около 20 млн. сикхи, будисти и джайнисти, и др.
  • От хилядолетия в индийското общество съществува кастова система. Смята се, че всеки човек по рождение принадлежи на отделна каста (варна, т.е. съсловие), която определя и общественото му положение – професия и месторабота, социален кръг на общуване, избор на брачен партньор и т. н.
  • Голяма част от Индия заемат най-високите планини на Земята – Хималаите. В Хималаите се намира най-високата част на Индия – връх Канченджонга 8598 м.
  • Индуистката и будистката култура съжителствали и се развивали успоредно. Свещените индуистки епоси „Махабхарата” и „Рамаяна” били записани в завършен вид, след като векове се допълвали и предавали от уста на уста. В този период творил великият индийски поет Калидаса, възпял любовта, красотата на природата и стремежа към неизвестното. Неговото място в индийската литература се сравнява с това на Шекспир в английската.
  • Ашока бил един от най-справедливите владетели в световната история. Той се стремял да създаде добри условия за живот на своите поданици. Според индийските предания благодарение на него в империята била предприета мащабна строителна дейност – била разширена мрежата от напоителни канали, построени били каменни дворци, изградени били над 500 манастира, край пътищата били засадени смокинови и мангови дървета. Ашок въвел промени в управлението на страната, висшите му чиновници често били изпращани в различни райони, за да проверят дейността на местните чиновници. Независимо от усилията му да обедини империята, религиозните противоречия между будистите и индуистите се изострили. След смъртта му Маурийската империя се разпаднала на малки царства. Махараджите от династията на Гуптите били способни и силни владетели. По примера на Ашока те насърчили строителството в цяла Индия. В империята възникнали много нови градове, начело на които застанали индуистки брахмани (жреци). Настъпил разцвет на търговията и земеделието. В будисткият университет в Наланда се обучават 30000 студенти. По време на династията на Гуптите Индия преживяла своя Златен век, класическата епоха на нейната музика, танц, скулптура, изкуство и литература.
  • "Долината на цветята“ е национален парк в Индия, разположен в Западните Хималаи и заема площ от 8750 хектара. Изключително красивата долина се е сгушила високо в Хималаите и е описвана от катерачи и ботаници от повече от век, а в индуската митология присъства още по-отдавна. Този изключително разнообразен терен е дом на много редки и застрашените животински видове, сред които влизат черната азиатска мечка, снежният леопард, баралът (хималайският син овен) и много други. Стотиците видове цветя оцветяват долината в най-различни нюанси, които се променят с времето. През 1982 г. „Долината на цветята“ е обявена за национален парк, а през 2005 г. е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО в състава на „Национален парк Нанда Деви“. Местните винаги са знаели за съществуването на приказното място и разказват легенди, че там живеят феи.
  • Тадж Махал. Още като млад принц Кхуррам, третият син на император Джахангир, се оженва за красавицата принцеса Арджуманд Бано Бегум, с която имат 14 деца. През 1628г. Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца). Мумтаз Махал придружава съпруга си при всички негови военни походи. Тя умира при раждане 39-годишна, по време на военна кампания през 1631 г. Императорът решава да увековечи Мумтаз Махал със строителство на неповторима мраморна гробница. След приключване на двегодишен траур, строителството на мавзолея започва през 1633 г. Като място за строежа е избрана голяма градина на брега на реката, собственост на раджа Джай Сингх; мястото е избрано тъй като добре се вижда от дворците в Червената крепост. 20 хиляди души работят тук в продължение на 17 години, архитекти и майстори са събрани от цяла Индия, както и от Иран и Турция. При строителството са използвани йеменски ахати, арабски корали, персийски оникс и аметисти.
Полезно е да знаете

Посолство на Република България в Република Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi - 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Дежурен телефон в извънработно време: +91 9910999498
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/india

Български почетни консули в страната

Г-н Вишамбар Саран (Mr. Vishambhar Saran)
гр. Колката (Калкута), консулски окръг: територията на щатите Западен Бенгал, Бихар, Джаркханд и Ориса
Адрес: VISA House, 8/10 Alipore Road, Kolkata 700027, West Bengal, India
Тел.: +9133 30119000
Факс: +9133 30119002
Е-mail: [email protected]

Д-р Ядугири Киран Кумар (Dr. Yadugiri Kiran Kumar)
гр.Хайдерабад, консулски окръг щат Андхра Прадеш
Адрес: 50-B, Journalist Colony, Near Apollo Cross, Film Nagar, Jubilee Hills, Hyderabad – 500 096, Andhra Pradesh, India
Тел.: +91 40 6613 5000; +91 40 6613 6000
Факс: +91 40 6613 9000
Е-mail: [email protected]


Промоции
Извънредни оферти