Тайланд

КУРОРТИ В ТАЙЛАНД
 

 

Тайланд е известен е и с името Сиам, официално наименование на страната до 1949.Площта ѝ е 514 311 км², от които 512 254 км² суша и 2 057 км² водна площ.Тайландската валута се нарича бат (пише се В, Bt или Bht) и се разделя на сто сатанга. За по-актуален курс вижте на www.xe.com. Приемливо място за обмяна на валута са бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Тайланд.Автобусите са най-изгодният транспорт до по-отдалечените краища на страната. По закон такситата трябва да отчитат на километър. Ако приличате на турист, шофьорът може да се опита да не използва брояча, за да ви измами в плащането Ако това се случи, слезте от таксито и хванете друго. Таксиметровите услуги са по-евтини в сравнение с тези в Западна Европа.Няма значение колко е топло - не носете потници без ръкави и къси шорти на публични места. Тайландците смятат, че това е неуважително, а и такова облекло ви изтъква като турист. Носете обувки, които се събуват лесно, защото не е позволено да влизате с обувки в будистките храмове. Шортите не са приети никъде. Големите деколтета също не са добра идея и ще бъдат сметнати за проява на лош вкус. Тайландците са наистина мили и толерантни към чужденците, но в един случай ще ги засегнете със сигурност - ако сте с обувки пред олтар със статуя на Буда,даже и да не е в храм.Тайланд е разположен е Индокитайската часова зона, което прави 7 часа напред от Гринуичкото време и с 5 часа разлика от българското. Тайландската храна е много вкусна и е популярна по цял свят. Но туристите трябва да знаят, че храната, която се продава по уличните сергии често е много подправена и люта и може да изненада западния вкус. Но повечето ресторанти и хотели са адаптирали менюто си и предлагат по-малко подправени ястия. Оризът присъства винаги на масата в Тайланд.В Тайланд са забранени всички видове наркотици. Цигарите и другите тютюневи изделия, внасяни от вас в Тайланд не бива да надвишвата 250 грама. Забранени са и някои видове плодове, зеленчуци и растения .Ако сте чужденец пазаруващ определени стоки в Тайланд защо да не си върнете ДДС то? За по-големи покупки сумата не би била малка при 7%, затова си струва да пазарувате при обозначени търговци. Те имат надпис .VAT Refund for Tourists", но ако се колебаете, просто попитайте в магазина.Ето какво трябва да знаете:
Минималната обща цена на стоките трябва да е 5000 бата
Минималната стойност на покупките в магазина за деня да е 2000 бата
Можете да декларирате в срок от 60 дни след покупкатаЩе трябва да платите такса от 100 бата. Трябва да напуснете Тайланд през летището. По-скъпи стоки като бижута и часовници ще бъдат инспектирани още веднъж от митническите чиновници.Не можете да си върнете ДДС за закупени скъпоценни камъни.Суми над 30 000 бата могат да бъдат платени само с чек или кредит към вашата кредитна карта.

 

БАНКОК:

Когато сте на екскурзия или почивка в Тайланд задължително трябва да посетите този очарователен, оживен и космополитен град. Банкок (Bangkok)  ще ви приветства както с бляскави небостъргачи, така и с исторически храмове и луксозни хотели. Минало, настояще и бъдеще са хармонично преплетени. Посетете плаващите пазари, повозете се на известните тук-тук (tuk-tuk), разучете нощния живот на града или се пазарете за цената, докато пазарувате.Банкок е столица на Тайлан от 1782 г., градът е и политическият, икономически и социален център на страната. Днес, Банкок е врата на международния туризъм в страната - тук пристигат повечето чуждестранни туристи, решили да опознаят тази невероятна страна.Магазините са отворени от понеделник до петък от 08.00 до 20.00 часа. Работното време на банките е: от понеделник до петък от 09.30 до 15.30 часа. Изключение се прави на официални празници.


Спешни телефони:
Полиция и бърза помощ: 191
Пожарна: 199

Телефонни кодове:
Код на страната: +66
Код на областта: 02

 

Електричество
220V

 
ПАТАЯ:

Патая е най-популярният курорт по Тайландското крайбрежие, който ежегодно привлича хиляди туристи от цял свят. Курортът е разположен на 150 км. от столицата Бангкок.Великолепната пясъчна ивица с дължина повече от 4 км., дава възможност на курорта да е идеално място за любителите на тихата и спокойна почивка. Не на последно място обаче, говорейки за Патая, трябва задължително да се спомене и бурния нощен живот, с който тя е известна. Курортът предлага отлични природни условия като умерен (не горещ) климат, свеж морски полъх, въздух, пронизан с уханията на цветя и диви треви. Даже слънцето тук е меко и ласкаво, но за сметка на това, получения от него тен, остава за дълго. Едни от най-интересните допълнителни екскурзии, които се предлагат тук са посещенията на тематичните паркове Мини Сиам и Мини Европа, в които се проследява историята на цивилизациите от античния свят, до наши дни.

По време на екскурзия за туристите от всички възрасти, представляват огромен интерес посещенията на Градината на Орхидеите и Крокодилската ферма. Особеното очарование на Патая се усеща навсякъде. Сякаш тук завинаги е останал духът на щастие и удоволствия и всеки който се е докоснал до това приказно място, е оставил тук част от душата си. На 2 км. от Патая се намира крайбрежието Чом Тиам, което е известно най-вече с разнообразните водни спортове, които се предлагат. Можете да се отправите и с лодка към коралов остров, където любителите на риболова няма как да не се изкушат да се опитат да хванат някоя дълбоководна риба. Любителите на подводното гмуркане могат да вземат със себе си акваланг и да се потопят във великолепната синева на морето.В Патая има още и огромен Аквапарк с голямо количество басейни, водни пързалки и съоръжения за посетители на различни възрасти. Курорта предлага на своите гости както по-евтини 3* хотели, така и изключително луксозни хотелски комплекси от световни хотелски вериги. Многочислените ресторанти ще Ви предложат тайландска и международна кухня. Световно известни са и салоните за масажи, както и нощните клубове на Патая, които предлагат разнообразни изкушения за всички, които ги посетят.

Десет причини да посетите Патая:

* Да се спуснете с катер към Ko Lan или Ko Pai, най-големите и близки до Патая острови

* Да се запознаете с несравнимия нощен живот на Патая

* Да посетите фермата за крокодили

* Да разгледате музея на необикновените предмети Ripley (Да вярваш или не)

* Да проследите авто - или мото състезание на известната писта Bira International

* Да се насладите на различни видове воден спорт – от разходка с моторница, до подводно плуване и морски риболов

* Да ви дадат урок по игра на голф на игрища от световен клас

* Да карате картинг на Go-Kart Grand Prix

* Да посетите мините за добив на сапфири, фермата за орхидеи или резервата за  слонове, или да направите 2-дневен Khao Yai тур – пътешествие из джунглите

* Да посетите съседния на Патая райски остров Koh Semet

 

 

 

Полезно е да знаете

Кралство Тайланд

 

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Кралство Тайланд Банкок. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Тайланд, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Ханой, Виетнам или към това в Джакарта, Индонезия.

Посолство на Република България в Ханой, Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
Тел.: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Посолство на Република България в Джакарта, Индонезия
Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol
Телефон: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30
Телефон/факс: +62 21 390 40 49
Работно време: По - Пт, 9.30 – 17.00 ч.
Консулска служба
Работно време: По - Пт, 9.30 – 17.30 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia

Почетен консул на Република България в Кралство Тайланд
Г-н Сомбат Лаохапонгчана (Mr. Sombat Laohapongchana)

гр.Банкок
Адрес: 3675 Rama 4 rd. Phrakamong, Klongloey Bangkok 10110, Thailand
Тел.: +66 2 258 54 95
Факс: +66 2 258 64 63
Е-mail: [email protected]

В Република България е акредитирано посолството на Кралство Тайланд в Букурещ.

Посолство на Кралство Тайланд в Букурещ, Румъния
Канцелария: 020953 Bucarest, 12, rue Vasile Conta, Sector 2
Тел.: +4021 311 00 31, +4021 311 00 67, +4021 311 00 78
Факс: +4021 311 00 44
E-mail: [email protected]
Website: www.thaiembassy.org/bucharest

Почетен консул на Кралство Тайланд в Република България
Г-н Виктор Меламед
Канцелария: София, ул. “Парчевич” № 42, ет. 6
Тел.: +3592 960 09 93
Факс: +3592960 09 32
E-mail: [email protected];[email protected]
 

Документи за пътуване и визов режим

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към  датата на влизане в Кралство Тайланд.

Необходима е виза за влизане в Кралство Тайланд.

 


Промоции
Извънредни оферти