Италия

КУРОРТИ В ИТАЛИЯ

Има поверие, че когато хвърлиш монета през рамо във Фонтан ди Треви, един ден със сигурност пак ще се завърнеш в Рим. Добре познато е и правилото за „трите монети, хвърлени във фонтана”, според което, ако някой хвърли две монети във фонтана, това ще му донесе нова любов, а три – или брак, или развод. По-новата интерпретация на суеверието е, че е на късмет да се хвърлят три монети с дясната ръка през лявото рамо. Ежедневно се изхвърлят около 3 000 евро във ди Треви, които се събират през нощта за нуждите на Рим.

 

Италия е любима дестинация на пътешественици от целия свят, тъй като нейната атмосфера привлича като магнит със спомените за героично минало, чудесната местна кухня, известните италиански вина, звънкия италиански език и южняшкото гостоприемство. А знаете ли, че Италия, освен красива и романтична страна, е и доста любопитна...

 • Ватиканът се намира на територията на Рим и е най-малкият град-държава в света, който е напълно независим от Италия. Името си получава от хълма „Мом Ватиканус“ (лат. Място за гадания). Ватиканът е град държава с площ 1 кв.км. от Рим, а населението му е по-малко от хиляда души. През 326 г., след приемането на християнството, върху предполагаемата гробница на Свети Петър е издигната Константиновата базилика и оттогава това място започва да се заселва. В съвременния си вид Ватиканът възниква през 1929 г. Най-величавият храм в двореца е Сикстинската капела с великолепните фрески, дело на Микеланджело, а италианският художник от епохата на Възраждането Рафаело е оформил папските апартаменти, известни още като „стаите на Рафаело“.
 • Кулата в Пиза е построена през 1173 г. и веднага след това постепенно започва да се накланя. След реконструкцията й през 2008 г. архитекти и инженери твърдят, че кулата ще издържи още около 200 години.
 • Известният астроном Галилео Галилей е роден в Пиза.
 • Венеция е съставена от 118 острова, има 408 пешеходни моста, около 3000 улички, 170 канала. Което означава, че всеки път, когато пресичате мост, вие минавате от един остров на друг. Много световноизвестни личности са родени във Венеция – Джакомо Казанова, композиторът Антонио Вивалди, изследователят Марко Поло...
 • Гондолите се използват във Венеция вече повече от 10 века. Годишно се издават само 3-4 лиценза за управление на тези толкова известни лодки. За да получат свидетелство за гондолиер, кандидатите трябва да преминат курс на обучение, последван от строг изпит. Днес във Венеция има около 425 лицензирани гондоли. Гондолите се изработват ръчно и за направата им са необходими осем различни вида дърво (ела, дъб, череша, орех, бряст, махагон, лиственица и липа). Състоят се от 280 отделни парчета. Лявата им страна е по-дълга от дясната за уравновесяване теглото на гондолиера. През 1562 г. е приет указ, според който всяка гондола трябвало да бъде боядисана със седем пласта черен лак. Защо, обаче, град, наситен с цветове, решава най-известният му символ да бъде боядисан в черно? Всъщност те невинаги са били такива. Някога били боядисвани в червено, зелено, синьо, покрити със злато, с много гребци и демонстративно показващи богатството на своя собственик. После дошла трагедията и гондолите приели цвета на вилнеещата из Стария континент Черна смърт в израз на скръбта по загиналите. Този наглед морален акт има и практическа насоченост. Плаващи целогодишно по вода, лодките бързо загнивали. Единственото решение било корпусът им да бъде покрит с катран, предотвратяващ разлагането на дървото.
 • Италианците са изобретили термометъра.
 • Пицата е създаедена в гр. Наполи. В Батипаля, до Салерно, вече се продава пица против застаряване. Рецептата за приготвянето й се базира на няколко вида пълнозърнесто брашно за тестото и на осем сурови зеленчука. Новият вид пица се нарича „Примула” (Primula). Според вестник „Стампа” самият папа Бенедикт XVI е опитал и оценил високо здравословната пица. Създателите на пицата твърдят, че измисленият от тях продукт съдържа три пъти повече хранителни влакна от нормалната пица и че осигурява половината от необходимото количество магнезий на ден (29 мг на 160 г), което е два пъти повече от традиционната пица. Освен това новата пица съдържа повече желязо и запазва цялото количество вода от зеленчуците, с които е направена.
 • Освен пицата пастата е друго световноизвестно италианско ястие. В Италия съществуват около 140 вида паста.
 • Всяка година на 16 април Италия отбелязва Националния ден на еспресото и капучиното, които са неразделна част от културата и традициите на страната. Италианците се различават от чужденците по това, че пият капучино само когато са гладни или на закуска. За местните жители пиенето на кафе е ритуал, който, въпреки че отнема минути, доставя удоволствие, което може никога да не се забрави.
 • Когато през 1986 г. McDonald's отваря врати в Рим, местните ресторантьори предлагали безплатни спагети пред ресторантите си, за да не забравят италианците уникалното си кулинарно наследство.
 • През 1949 г. идва епохата на сладоледа на клечка. В Милано го лансира фирмата „Motta”, която започва производството му в индустриални количества. Оттогава сладоледът на клечка се разпространява по плажовете, превръщайки се в най-предпочитаната закуска за препичащите се под слънцето. Според легендата италианецът Итало Маркиони е този, който измисля рогчето със сладолед. През 1903 г. Итало регистрира патента си в Ню Йорк, въпреки че продава сладоледени рогчета още от 1896 г. Интересно е как Маркиони стига до изобретението си. Уморен от проблемите със счупените чаши, пълни със сладолед, Итало прозрял, че печените вафлени фунийки могат да заместят чудесно чашите.
 • Много от най-известните художници са италианци – Леонардо да Винчи, Микеланджело, Донатело, Ботичели, Караваджо, Тинторето, Рафаел и др.
 • Известният математик от древността Архимед е роден в Сицилия, Италия.
 • Известни италиански изследователи са Марко Поло, Христофор Колумб, Америко Веспучи.
 • Най-големите имена в модния дизайн са италианци – Gucci, Prada, Valentino, Fendi, Salvatore Ferragamo, Giorgio Armani и др.
 • Най-престижните марки спортни коли също са италиански – Ferrari, Lamborghini, Maserati и др.
 • Италия е родината и на пишещата машина.
 • Езикът на музиката е италиански. Музикантите от целия свят използват термини като adante, allegro, prestо… Италия е родината на пианото. Първата цигулка е изработена в Италия през 1500 г., предполага се от Андреа Амати. Най-скъпите и популярни цигулки днес са изработените от италианеца Антонио Страдивари.
 • Най-високият връх в Европа – Мон Блан, се намира в Италианските Алпи.

Полезно е да знаете
Площ: 301 336 km2
Население (брой): 58 462 375
Официален език: италиански
Религия: католици (87%)
Политическа система: парламентарна република
Столица: Рим
Най-голям град: Рим
Парична единица: евро (EUR)
Часова зона: UTC+1 (корекция за лятно време)
Интернет домен: .it
Телефонен код: +39
Климат: умерен континентален

Посолство на Република България в Рим
Ambasciata della Repubblica di Bulgaria a Roma

Адрес: Via Pietro Paolo Rubens, 21, 00197 ROMA
Телефон: +39 6 322 46 40; +39 6 322 46 43
Факс: +39 6 322 61 22
Дежурни телефони в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43
Работно време: 09.00 - 17.00 ч.
E mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/italy

Посолство на Италия в България
Адрес: 1000 София, ул. „Шипка” № 2
Телефон: +359 2 921 73 00
Факс: +359 2 980 37 17
Работно време: 09.00 – 17.00 ч.
Website:  www.ambsofia.esteri.it


Промоции
Извънредни оферти