Скандинавия

КУРОРТИ В СКАНДИНАВИЯ
Скандинавия е географски регион в Северна Европа, състоящ се от Норвежкото, Датското и Шведското кралство. Тези три държави плюс Исландия, Финландия и владенията на Дания, в които влиза и най големия остров в света — Гренландия, а също и доста по малките Фарьорски и Фризийски острови образуват така наречените „Северни Държави”. Да разгледаме заедно Копенхаген, Стокхолм, Осло - предпочитани дестинации за туристите.
Полезно е да знаете
 • Декември е най-тъмният месец от годината в Скандинавия.В някои райони слънчевите лъчи не се показват през всичките 24 часа от денонощието, а най-студените зимни дни тепърва предстоят.
 • Швеция е страната на белите нощи. През зимата слънцето залязва в 15:30 ч, а през лятото изгрява в 3:30 ч.
 • Коледа във Финландия може да се сравни със зимна приказка, а най-голямото предизвикателство в този край на Европа е Лапландия – домът на дядо Коледа, където температурите са наистина убийствено ниски.
 • Като типични представители на германските народи, жителите на Дания вярват в елфите (митологични същества в скандинавската митология). И по специално в един – палавия елф Нисе, който им помага в домакинството, но на Коледа е склонен към шеги. Ето защо, за да го омилостивят, семействата оставят на прага на дома купичка оризов пудинг с канела.
 • Два от най-красивите фиорди в света се намират Западна Норвегия. Освен че впечатляват с внушителниите си и грандиозни размери, двата скални гиганта Гейрангерфиорд и Неройфиорд са едни от най-дългите на планетата. Фиордите не замръзват през дългите зимни месеци, защото водата в тях не е солена. Гледката на спокойните води, които отразяват околните възвишения и синьото небе, е наистина вшечатляваща. Причината за това е в липсата на приливи.
 • Малко известен факт е, че норвежците четат повече от всяка друга нация в света.
 • Сиренето е един от най-популярните млечни продукти. Най-скъпото сирене в света се прави в Швеция. То се произвежда в местна ферма от мляко от лосове и струва 500 долара за половин килограм.
 • Родината на „Лего” е Дания.
 • „Carlsberg” и „Tuborg” са две от най-известните марки датска бира.
 • Гренландия и Фарьорските острови са владение на Дания. Датският крал печели на покер от норвежкия крал Фарьорските острови.
 • Дания е родината на Ханс Кристиан Андерсен, Нилс Бор и Ларс Улрих.
 • В ресторантите питейната вода не се записва в сметката.
 • „Фрам” (дума, която означава „напред") е може би най-прочутият кораб в дългата история на норвежкото мореплаване и символ на полярните изследвания. Самата шхуна е чудо на инженерната мисъл – подсиленият корпус издържал три години в хватката на арктическите ледове. „Фрам” прониква пo на север в полярните ширини от който и да било кораб преди него.

Основната движеща сила зад „Фрам”, блестящият и мрачен учен изследовател, който поръчал строежа и оглавил безумно опасното първо плаване сред арктическите мъгли, продължава и днес да се смята за патриарх на нацията. Името му е Фритьоф Нансен. Той е бащата на съвременните полярни изследвания, а всички останали – Скот, Пири, Амундсен – са просто негови последователи. Той бил ренесансов викинг – даровит писател, търсен лектор, първокласен зоолог и виден държавник. Владеел безупречно пет езика, бил сръчен с фотоапарата, изработвал прекрасни карти и илюстрации, водел обемна научна кореспонденция и внасял елемент на академична прецизност във всичките си начинания.

 • Малката русалка” на скулптора Едвард Ериксен не е „Малката русалка” от приказката на Андерсен. Поне не буквално. Скулптурата е поръчана от богатия наследник на пивоварните Карлсберг, който станал голям почитател на балета по приказката, а очевидно и на примабалерината от Кралския театър Елън Прайс, която помолил да позира на Ериксен. Позирала е обаче съпругата на скулптора, поради отказа на балерината да застане гола пред твореца. Само главата й й „принадлежи”. Скулптурата на пристанището винаги е била копие на оригинала. Твърди се, че той се пази на „защитено” място.
 • Истинското име на замъка Елсинор е Кронборг. Той е построен векове след времената на датския принц, който Шекспир използва като прототип на своя изтерзан и мрачен Хамлет. Но едва ли може да се намери по-добра сцена за трагедията от тази укрепена нордическа икона с тайни проходи, подобаващо мрачен подземен затвор и стърчащи над  назъбените парапети на кулите оръдия.

Промоции
Извънредни оферти