Македония

Нашата съседка Македония предлага разнообразна природа, красиви градчета, спокойното Охридско езеро. Природните дадености на страната, както и нейната близост до България правят Македония предпочитано място за почивка и екскурзия.
Полезно е да знаете
Площ: 25 333 km2
Население (брой): 2 045 262
Официален език: македонски
Религия: православни (66%), мюсюлмани (29%)
Политическа система: парламентарна република
Столица: Скопие
Най-голям град: Скопие
Парична единица: денар (MKD)
Часова зона: UTC+1 (корекция за лятно време)
Интернет домен: .mk
Телефонен код: +389
Климат: умерен континентален

Несъмнено Македония е най-удивителната държава в галактиката. Нейният героичен народ и древна култура от незапомнени времена имат основен принос за прогреса на човечеството към все по-светли бъднини. Ето няколко любопитни факти за тази така уникална страна...

  • Най-високият връх на земята – Еверест, не е македонски защото македонците още не са се сетили да си го поискат.
  • Противно на общоприетите схващания Орфей не е негър. Той е македонец. И е създал македоснката азбука.
  • Македония няма нужда от армия- Македония владее положението.
  • Пресата на югозападната ни съседка периодично припознава като македонци различни герои от митологията на балканските народи. Сред тях е дори приказният герой Хитър Петър. Наскоро бе тиражирана и версията, че първият човек в света е македонец на 6 млн. години.

И ако спрем дотук с шегите...

  • Ако има място извън пределите на родината, което всеки българин родолюбец трябва да посети, това е македонският курорт Охрид. Градът е българската столица и седалище на родната патриаршия в края на Х и началото на ХI век, когато български цар е Самуил. И до днес туристите могат да почувстват величието на славното ни минало, изкачвайки стръмните калдъръмени улички до Самуиловата крепост, от която се разкрива невероятна гледка към града и Охридското езеро. В ясни дни може да видите и съседните албански села от другата страна на "морето". Разходката по бойните зидове ще ви върне във времето, когато стражата е следяла от високите стени за сигурността на града с най-много църкви. Местните хора твърдят, че е имало храм за всеки ден от годината. Но дори и да не са точно 365 църквите в Охрид, със сигурност са много и на всяка крачка.
  • Най-предпочитаният сувенир от Охрид са бижута от местния охридски бисер. Всъщност приличащите на седеф перли се добиват от люспите на вид местна пъстърва.
  • Реката Черни Дрин е известна и с факта, че е единствената, която дава началото си на Охридското езеро, а после излиза от него в Струга- градът, в който и до днес е запазен домът на братя Миладинови.
  • Легендата разказва, че водите на Билянините извори са чудодеен лек за бездетни жени. Ако пиете три пъти от тях, докато ги обикаляте също толкова пъти мълчаливо, задължително ще се сдобиете с рожба. Изворите са разположени на входа на града. Докато пиете кафе или чай в кораба-заведение, си представяте девойката, за която се пее в песента „Биляна платно белеше”. Според легендата Биляна била чудно красива, дъщеря на един от най-близките приятели и съветници на цар Самуил. След смъртта на другаря си, владетелят често посещавал дъщеря му, за да види има ли нужда от нещо. И неусетно се влюбил в нея. Ревнивата му съпруга - гъркинята Агата, разбрала за любовта им и пратила двамата си братя да я убият. Те успели да я пронижат със стрела, но Биляна не загинала, а легнала тежко болна. За да не я вижда любимият в това състояние, девойката се скрила далеч в планината. Царят я дирил дълго и неуспешно, докато след време, по време на лов, случайно отседнал в закътано село. Там местните му разказали за чудно хубавата, но немощна девойка, която пристигнала незнайно откъде. Сърцето на царя трепнало и веднага се отправил към дома на момичето. Там девойката го прегърнала и целунала за последно, преди да издъхне в ръцете му.
  • През 886 г., когато учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий, пристигат в България, цар Борис I е вдъхновен. Но и притеснен - къде тримата ученици да подготвят свещеници и книги за богослужение на роден език без да ги усетят гърците. Съгласно решенията на константинополския Вселенски събор (870г.) българските епархии по онава време се управляват от гръцки епископи. За да остане мисията в тайна, тримата книжовници отворят школа на максимално отдалечено от столицата място. Охрид.
  • През 886 г. цар Борис I изпраща свети Климент в Охрид със задачата да обучи няколко хиляди свещеници. На областния управител Домета било заповядано да изпълнява всички искания на Климент. Светецът получил от владетеля и три болярски къщи в областта. Със средства на българската държава на хълма Плаошник Климент изградил манастира „Св. Пантелеймон”. В него до 893 г. обучил близо 3500 свещеници. След като бил назначен за първи епископ на славянския език в Струмица, училището поема брат му свети Наум. През 900 г. той иска пари от Борис I и започва да строи манастир. Светата обител “Св. Наум” е изградена на южния бряг на Охридското езеро върху малко плато над изворите на р. Дрим, на 26 км. южно от Охрид. Мощите на свети Наум и днес са там, в каменен саркофаг. Всеки, който положи глава върху него, чува: туп-туп, туп-туп. Скептиците твърдят, че шумът е от подземни води. Но вярващите знаят - това е сърцето на учителя. Той бди над своя народ...

Промоции
Извънредни оферти