Израел, Израел

КУРОРТИ В ИЗРАЕЛ

Израел е съвременна държава в Близкия изток. Тя е единствената еврейска държава в света. На територията й има палестинска автономна област, намираща се на Западния бряг на р. Йордан и ивицата Газа, която е на път да се превърне в отделна държава.

Израел има излаз на три морета – Средиземно, Червено и Мъртво. Понякога те броят и Галилейското езеро за море, но то е сладководно и си е езеро. По неговите бреггове има чудесни плажове и яхтени пристанища, но въпреки това предназначението му е друго.

В Израел има два официални езика – иврит и арабски. Официален бизнес език е английски. Почти навсякъде обаче освен на английски, човек може да се разбере и на руски.

В Израел живеят около 50 хиляди български евреи.

  • Йерусалим, столицата на Израел и най-големия град в страната, е свещено място на три религии – християнство, юдеизъм и ислям. Златният град, както го наричат на иврит, е уникално място, където си съжителстват I-ви и XXI-и век, като всеки от тях запазва своята идентичност и пространство. Тук живописни старинни квартали са се сгушили под блестящите офис-кули и апартаменти. Трябва да се види, за да се повярва.
  • Казват, че в този град се говори на 70 езика. За еврейския народ той е сърцето на цивилизацията, а за най-влиятелните световни религии – духовната столица. За християните това е мястото, където Исус е бил разпнат, където е поел пътя към Голгота, където е Божи гроб. За исляма това е третият свещен град, в който, според вярванията, от небето е слязъл пророкът Мохамед. На древен арамейски език – езикът, на който е говорил Исус Христос, вместо „Отивам в Йерусалим” казвали „Изкачвам се в Йерусалим”. И това е така по две причини: първо, защото градът е изграден на хълм, който наистина трябва да бъде изкачен. И второ, защото точно там е мястото, където човек е най-близо до Бога. А приближаването към Бог винаги е свързано с човешкото извисяване – едно непрестанно „изкачване” на душата нагоре към Създателя. Затова Йерусалим не е просто туристическа посока.
  • Водите на Мъртво море са с най-висока концентрация на сол. Вземете вестник и легнете като човешка коркова тапа във, или по точно, върху водата със съдържание на сол седем пъти по-голямо от това в Средиземно море. Подобно на разходката с гондола във Венеция или с камила край пирамидите в Гиза, полягането върху тази прочута именно със способността си да ви държи на повърхността вода и последващото овалване в калта е едно от туристическите клишета, то не трябва да се пропуска. Калта на Мъртво море е била част от възстановителните и разкрасяващите процедури в Обетованата земя от времената на Савската царица (знае се, че и Клеопатра е идвала тук за лечение).
  • Невероятно красиво място е крайбрежният булевард на Тел Авив, който е проектиран от архитекта на ивицата Копа Кабана в Рио де Жанейро.
  • Хайфа – според легендата името на града произлиза от „хоф яфе”, съчетание на думи, което наистина означавало „красив бряг” на иврит. Някога градът е бил избран от френски монаси да си построят манастир и в чест на планината се нарекли „кармелити”. Гордостта на града са Бахайските градини – най-великото творение в Хайфа. Градините са разположени на 19 тераси, подобно на красив многоцветен водопад, който се изсипва, за да потече надолу в бавна и ленива река. Те пресичат пътя и разпиляват пред смаяните погледи на туристите разноцветен дъга от растения, хармонично подредени в прекрасен гоблен от багри и красота. Разказват, че създаването на уникалните градини отнело 10 години труд и грижи, 250 милиона долара, усещането за красота на десетки хора – архитекти, ботаници, дизайнери, строители, и са отворени за посещения през 2001 година.
  • Впечатляваща е израелската система за напояване – до всяко стръкче цвете, храстче или плодно коренче, до всяко дърво, до всяка тревичка води маркуч. По тази причина наричали Израел „страна на маркучите”. До всяко растение има дупчица, от която за единица време изтичат точно определен брой капчици вода. Толкова пестеливо и рационално е организирана системата за напояване, че човек започва да се чувства отговорен за водата, която изразходва за различни нужди, знаейки, че тук тя е с цената на златото.
  • Поради високите температури в израелските домове няма отопление. Ако е необходимо, през зимата те се отопляват с радиатори. Стените в домовете им са боядисани в бяло – не е прието да се лепят тапети. Почти във всеки дом има климатик.
  • Клетъчните телефони са разработени от Моторола-Израел.
Полезно е да знаете
Израел

last minute
Промоции
Извънредни оферти
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах