Йордания, Йордания

КУРОРТИ В ЙОРДАНИЯ

Цялото наименование на страната е Хашемитско кралство Йордания. „Петра” означава „скала” на арабски. Повечето сгради в град Петра буквално са издялани в скалите. Наричат Петра „Розовочервен град”, заради специфичните оттенъци на скалите.

  • Поради това, че Петра се намира в пустинята, което от своя страна не предлага особено гостоприемство, обитателите на града използвали своята изобретателност, за да създават уникална архитектура (поради набезите набатеите са се нуждаели от истинско укрепление), създали са невероятна мрежа от канали и резервоари за събиране на така ценната дъждовна вода.
  • Йордания връща всеки посетител в миналото, създавайки илюзия за древна реалност – святата река Йордан, мястото където Мойсей удря с тоягата си скалата и от нея потича вода, мястото където са погребани мойсеевите брат (Аарон) и сестра (Мириам), земята, по която е стъпвал Исус и водата, в която е бил кръстен.
  • На границата на Йордания с Израел преминава река Йордан, която се влива в Мъртво море.
  • Свети Йоан кръщава Исус във водите на река Йордан, близо до източния бряг. Днес мястото бива посещавано от хиляди поклонници и любопитни туристи, които отиват там, за да усетят светостта на хладките води и да опитат да си представят един от ключовите моменти в християнската религия. Това място се намира близо до селището Витания, а Витания е на 1 ½ часа път с кола от столицата на Йордания Аман. Селището е известно и от друга библейска история – там пророк Илия се възнася на небето в колесница от огън.
  • Древният набатейски град Петра, след години наред пълна забрава, през 1812 г. е преоткрит за света от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт. Петра има уникална архитектура от изящно издялани в червените скали сгради, която пясъците са успели да запазят.
  • Днес Петра фигурира в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство, както и в класацията на 7-те нови чудеса на света.
  • Когато се говори за Йордания не може да се пропусне Мадаба, наречен още Град на мозайките. В Мадаба могат да се видят уникални византийски мозайки, като най-забележителната сред тях безспорно е тази в източно православната църква Свети Георги, за чиято изработка са използвани около два милиона малки камъчета, изобразяващи карта на Светите земи.
Полезно е да знаете
Йордания

last minute
Промоции
Извънредни оферти
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах