остров Крит, Гърция

КУРОРТИ В ГЪРЦИЯ
Гърция създава впечатлението, че е творение на своенравната природа. На север тя предствавлява единна континентална европейска територия, на юг обаче територията й се разпръсва във водите на морето. Ако се вярва на митовете, Гърция е резултат от любовта, възникнала между богинята на плодородието Деметра и бога на моретата Посейдон.

Гърция се гордее с хилядолетната си история. Родина на най-великата цивилизация в историята на човечеството, тя е посещавана от туристи от цял свят.

Гърция се радва на повече от 250 слънчеви дни или около 3000 слънчеви часа годишно. На Гърция принадлежат 1 300 острова, от които само 250 са обитаеми. Те могат да бъдат разгледани от туристически кораби, които плават постоянно в сините води на морето. Безбройните острови, както и гръцките кулинарни специалитети, предлагани в таверните, разположени до белите фасади на къщите, са причина туристите да считат Гърция за идеалното място за почивка.

 

Полезно е да знаете

Крит е най-големият гръцки остров и е петият по големина в Средиземноморието след Сицилия, Сардиния, Кипър и Корсика. Островът е разположен на юг от континенталната част на Гърция. Отстои на около 180 км от Азия и на 270 км от Африка. Територията му възлиза на 8 335 кв. км, а населението е около 503 000 души.

Климатът на острова е субтропичен с 300 слънчеви дни в годината.

Обаянието му се крие в удивителното съчетание на неповторим ландшафт и богато историческо минало. Именно тук се е зародила една от най-древните цивилизации в света – Минойската, която дава началото на голяма част от културните пластове на съвремието. На острова няма нито едно късче земя, което да не напомня за отминалите времена. Древните селища, дворците от минойския период, римските руини, византийските църкви, венецианските крепости и бетонните бункери от времето на Втората световна война дават ясна представа за богатата история на Крит. Той е и един от най-загадъчните острови. Тук истина реалност и мит така се преплитат, че понякога е трудно да се намери границата между реалността и легендата.

Митологията на Крит е наистина много богата. Томове литература разказват за праисторическата цивилизация, тясно свързана с митовете за древните гърци, за техните богове и за това как е създаден светът и за това, че островът е родното място на Зевс – тайно роден от Гея в пещера, която днес е една от туристическите атракции. Според една от версиите, унищожително земетресение на Крит е породило гигантско цунами, което е унищожило великата Атлантида.

Ако изберете Крит само заради слънцето и морето, когато пристигнете тук, ще откриете за себе си още хиляди причини да се върнете отново на този удивителен остров – високи планински хребети, които завладяват духа, гъсти гори, красиви пясъчни брегове и гостоприемно население, което ще ви посрещне с отворено сърце и великолепно настроение, характерна атмосфера и превъзходна кухня.

Със своята красота, топло и ласкаво море, прекрасни плажове, мек климат и богата история, Крит привлича ежегодно милиони туристи от всички краища на земното кълбо.


last minute
Промоции
Извънредни оферти
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах